«Переговори відбудуться, коли Київ віддасть ще три області». Російські ЗМІ про Україну

Так зване «Федеральне агентство новин «ФАН», що належить ватажкові ПВК «Вагнер» Євгену Пригожину, звернулося до теми «врегулювання української кризи». Звісно, наївно вважати, що підконтрольне терористу ЗМІ пропонуватиме для цього розумні варіанти. «ФАН» наводить «думки» якихось «політологів», які готові погодитися, що «країни західного світу зацікавлені в якнайшвидшому врегулюванні української кризи», але відразу переконують: «Практика показала, що навіть підписаним опонентами Москви документам вірити не можна»...

«Дві вимоги»

«ФАН» стверджує, що «останнім часом в американській і європейській пресі простежуються панічні нотки, все частіше виходять матеріали, автори яких констатують провал контрнаступу ЗСУ». Які саме видання «в американській і європейській пресі» пишуть про це, «ФАН» чомусь не вказує.

Але тим не менш упевнено продовжує: «Ба більше, нерідко західні журналісти та експерти визнають нездатність України здобути перемогу в протистоянні з Росією. З цієї причини сьогодні знову поширюється теза про необхідність мирного врегулювання конфлікту за допомогою переговорів».

Ну а щоб підтвердити цей факт, «ФАН» і цитує якогось «політолога» Євгена Михайлова.

«Думаю, що якщо переговори відбудуться, то тільки за умови, що будуть прийняті вимоги Росії про повне повернення під її контроль, входження до її складу російських територій, серед яких будуть і Одеська область, і Миколаївська область, і Харківська область», - запросто проголошує Михайлов.

Але і це ще не все. «Іншою вимогою Москви буде демілітаризація і денацифікація «залишків України». Тільки за такого розкладу Росія погодиться піти назустріч Заходу і сісти за стіл переговорів», - додає кремлівський «політолог».

А ось ще один кремлівський провісник, такий собі «політолог-аналітик» Данило Гурєєв, повідомляє агентству «ФАН», що «перспективи переговорів Росії та України вкрай примарні».

Коментуючи інформацію, що з'явилася в мережі, про те, що «офіційні переговори щодо врегулювання конфлікту в Україні можуть організувати вже в липні», «аналітик» Гурєєв нагадує, що «з боку України переговори заборонені на законодавчому рівні».

«Це офіційна позиція Києва, - наполягає Гурєєв. - Однак, якщо ми подивимося з практичної точки зору, переговори можуть бути можливі в обхід юридичних норм, якщо західна сторона, Сполучені Штати, дадуть на це добро. Тоді українська сторона, наплювавши на юридичне поле, буде ці переговори проводити».

Гурєєв просить не забувати, що «з іншого боку, є Росія, яка від переговорного процесу не відмовляється, але періодично відбуваються заяви, що завдання СВО не виконані або що спецоперація триває до наміченого результату».

«Але від переговорного процесу ми не відмовляємося і періодично закликаємо західну сторон -  тому що Україну закликати безглуздо - до проведення цих самих переговорів. Але Росії відмовляють. А ці вкидання сьогодні мають місце бути, оскільки йде обговорення невдалого наступу України, яка не домоглася хоч трохи значущого результату», - стверджує звідкись із Москви «аналітик» Гурєєв.

Він упевнений, що «з цієї причини Захід періодично лякає українську сторону: мовляв, якщо вони не доб'ються якогось результату, все повернеться до переговорного процесу на умовах Росії».

«Однак моя особиста думка, що серйозно очікувати будь-якого початку переговорів нам не варто. У сучасної України немає суб'єктності, все вирішують на Заході і там на це не підуть. Найближчими місяцями нам вже точно не варто обговорювати будь-яких переговорних процесів», - чи то нарікає, чи то заспокоює «аналітик» Гурєєв.

«Залишаться біля розбитого корита»

Офіційне видання уряду «РФ» - «Российская газета» - з очевидною радістю повідомляє, що «влада Ізраїлю знайшла спосіб клацнути Зеленського по носі».

«Міністерство закордонних справ Ізраїлю повідомило, що викличе для винесення догани посла України в Тель-Авіві Євгена Корнійчука. Заяву про це було поширено через ЗМІ, і така навмисна публічність щодо дипломатичної процедури вже робить цей виклик подією незвичайною.

Російську приказку «Застав дурня богу молитися...» з її не менш відомим продовженням у багатомовному та багатонаціональному Ізраїлі добре знають. Саме цей народний вислів вельми точно відображає наслідки, до яких неминуче призведе заява українського посольства. У ній пан Корнійчук звинуватив прем'єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху у «вигадках і спекуляціях», візит глави МЗС Ізраїлю в Україну назвав «безплідним», а щодо гуманітарної допомоги Києву з боку Тель-Авіва було сказано, що вона «майже повністю відсутня». Далі глава української дипмісії повідомив: у Києві очікують, що Нетаньягу «стане на правильний бік історії».

Важко уявити, що все вищевикладене пан Корнійчук склав сам. Виглядає очевидним, що заява посольства пройшла узгодження в Україні, після чого, для отримання максимального ефекту, її широко поширили в ізраїльських ЗМІ. Але знущальний тон в оцінках української дипмісії, за тональністю співзвучний із промовами, які раніше дозволяв посол України в Німеччині Андрій Мельник щодо канцлера Шольца (він, нагадаємо, глумливо називав главу німецького уряду «скривдженою ліверною ковбаскою»), в Ізраїлі визнали неприпустимою образою влади», - докладно обурюється «Российская газета».

«...В Ізраїлі зовсім не вважають священним обов'язком допомагати Україні, - заступається «РГ». - В інтерв'ю газеті «Єрусалим Пост» прем'єр Нетаньяху пояснив: не інтереси України, а «інтереси Ізраїлю завжди будуть для мене на першому місці в будь-якому процесі». Глава уряду, якого важко запідозрити в поганій обізнаності, коли йдеться про безпекові питання, у тому ж інтерв'ю підтвердив появу західної зброї, яку поставляють в Україну, біля кордонів Ізраїлю. Фактично Нетаньяху звинуватив Україну в наявності «чорного ринку» озброєнь і нездатності Києва контролювати ці питання. Це було публічне і вельми болюче клацання по носі Зеленському, який не припиняє випрошувати нові озброєння на Заході».

«Друге, що озвучив Нетаньяху і що також викликало істеричну реакцію в Києві, - відмова Ізраїлю постачати в Україну військову техніку, - продовжує насолоджуватися «Российская газета». - Причина в небажанні «наживати собі зайві проблеми на північному кордоні Ізраїлю»: за словами прем'єра, «ізраїльські та російські пілоти нерідко літають у безпосередній близькості один від одного в небі над Сирією». Постачання зброї Україні Нетаньяху вважає недалекоглядним рішенням, нагадавши про ізраїльську гуманітарну допомогу, яку вже отримують у Києві».

«Ось тут-то і прозвучала заява українського посольства. Замість слів подяки за гуманітарне сприяння і розуміння складнощів Тель-Авіва, київські жебраки вирішили поливати керівництво Ізраїлю брудом, щоб домогтися своїх цілей. У відповідь міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен нагадав: його країна вже «направила безпрецедентну суму - 80 мільйонів шекелів на Україну торік і має ще більший бюджет для надання допомоги Києву цього року». Ось тільки чи отримає після виступу української дипмісії в Ізраїлі ці гроші Зеленський - велике питання. Тель-авів традиційно виявляв високий ступінь самостійності та гордості, коли вважав, що зачеплені його національні інтереси. Посол країни-жебрака, який запалився, звинуватив прем'єра Ізраїлю у «вигадках і спекуляціях» тільки тому, що той оголосив про пріоритет інтересів своєї держави над побажаннями бандерівського Києва. І тепер велика ймовірність, що подібно до старої баби з відомої казки Пушкіна, українська влада у відносинах з Ізраїлем залишиться біля розбитого корита. І по заслузі...», - радісно підсумовує газета російського уряду.

«Відчутно збільшить транспортне плече»

Глибоко прокремлівська газета «Вгляд» стривожилася: «Сухопутний коридор до Криму потребує додаткового захисту».

«Вранці 22 червня ЗСУ завдали удару по мостах на кордоні між Херсонською областю та Кримом поблизу Чонгара. Пошкоджено дорожнє покриття. Місцева влада організувала рух резервним маршрутом... Попри наявність альтернативний шляхів, такі удари знову ставлять під загрозу безпеку сухопутного коридору до Криму... В експертному співтоваристві зазначають, що руйнування Чонгарського мосту не завдасть критичної шкоди логістиці російських військ, однак відчутно збільшить транспортне плече. У зв'язку з цим загрозу з боку ЗСУ треба купірувати якомога оперативніше. Найчастіше противник знаходить проломи в обороні ЗС РФ за допомогою західних супутників. Щоб знизити кількість «дірок», військовим варто задуматися про посилення угруповання ППО», - спантеличено повідомляє «Взгляд».

Газета цитує такого собі «військового експерта» Олексія Леонкова, який нагадує, що «руйнування мостів - це порушення транспортної логістики і розрив маршрутів, якими зв'язується материкова частина з півостровом».

«Цілком очевидно, що цей удар ретельно планувався і був нанесений високоточною зброєю. Я переконаний, що такого роду теракти ми будемо спостерігати ще не раз. Українська влада навмисно провокує нас на жорсткі та неадекватні дії у відповідь. Однак військове і політичне керівництво Росії не піддається на такі провокації», - гордо проголошує Леонков.

І водночас стратегічно обурюється: «ЗСУ б'ють нишком. Вони отримують розвіддані за допомогою західних супутників, бачать проломи в нашій системі протиповітряної оборони і завдають високоточних ударів. Працювати за спалахами, тобто прикриваючи ці вразливості постфактум, недостатньо ефективний метод. У зв'язку з цим нам треба активніше завдавати ударів по угрупованню противника, виснажуючи його резерви і запаси».

Цитує «Взгляд» ще одного «експерта», такого собі Олексія Васильєва, який заявляє, що «для того щоб мінімізувати наслідки обстрілів, необхідно зробити висновки».

«Можливо, варто подумати про наведення додаткових понтонних мостів для перекидання вантажів. Віддаленість цілі не дасть змоги українським військовим часто завдавати ударів по таких переправах», - радить він. - Крім того, необхідно зробити кілька тимчасових ґрунтових доріг біля Перекопу і рокади до траси на Мелітополь. Також потрібно посилити і сили ППО в цьому районі, оскільки безперебійна доставка вантажів на фронт зараз є вкрай важливим завданням».

Схожої точки зору дотримується і ще один «військовий експерт» - такий собі Борис Рожин. За його словами, «значну частину західних крилатих ракет ми вже навчилися збивати, але цю роботу необхідно вдосконалювати й далі».

«Наші військові здатні обчислити приблизну траєкторію польоту і запуску ракети противником. Маючи ці дані, нам варто передислокувати частину комплексів ППО, а також додати нові установки, щоб закрити прогалини в ланцюжку. Важливість таких дій обумовлена і наявністю у ЗСУ розвідданих із західних супутників», - підкреслює Рожин.

«Крім того, Росії необхідно більш активно вражати місця скупчення живої сили противника на Запорізькому та Херсонському напрямку. Коли українські військові не матимуть належного ресурсу, інтенсивність обстрілів наших територій також знизиться», - повчає Рожин.

Але ось біда - невдячні російські генерали явно не дослухаються до кремлівських «експертів» і ніяк не використовують їхніх мудрих порад.

«Варіантів повернути реліквії Лаври до Москви у нас немає»

Побожна газета «Комсомольская правда» страшенно обурена: «Україна позбувається мощей Іллі Муромця і чудотворних ікон». «Чи є шанс врятувати російські святині?», - мучиться кремлівське видання.

«Стара формула нашого співіснування з Європою звучить так: «у будь-якій незрозумілій ситуації грабуй Росію»... Чимало пограбували під час Громадянської війни та інтервенції. А ще раніше - у Вітчизняну війну 1812 року непогано поживилися французи - на жаль, знищили більше, ніж потягли. Тепер прийшов час святинь і реліквій Києво-Печорської лаври. Нормальна людина розуміє, що нинішня Україна жодного стосунку до цих скарбів не має. Її скарби - колона Свободи на Майдані Незалежності та меморіал «Небесній сотні». Але, ніяк не мощі російських православних святих. Лавра не є святинею для нинішньої України, що вона і продемонструвала навесні, вигнавши «москальських попів» із Лаври», - легко стверджує «КП».

Газета наполягає, що «Лавра була засуджена 21 березня, коли почався опис цінностей».

«Бандерівці вже тоді готували «безхазяйне майно» до передачі на Захід». А там є чим поживитися», - застосовує близькі до неї формулювання московська газета і перераховує цілу низку назв історичних цінностей із Лаври.

«Колекцію Лаври збираються «розмазати» по музеях Німеччини, Франції, Італії та Ватикану. Чому не в одному місці? Щоб було якомога важче зібрати її і повернути на Батьківщину. З Ватикану взагалі нічого назад видряпати неможливо - чорна діра для чужих культурних цінностей. Навіщо це робиться? Зрозуміло, київські політики, які самі ж і розорили Лавру, жодної поваги до сакральних цінностей не мають і наочно це продемонстрували навесні. І найімовірніше, у боротьбі «істинної» української церкви і «москальської», не було нічого духовного. Тільки диявольський розрахунок на поживу», - випромінює праведним гнівом «комсомольська» газета.

«Економічно - Україна банкрут, що веде війну на виснаження і на чужі гроші. У такій ситуації справжній великоукраїнець і маму з тятею продасть, не те, що там якісь реліквії москалів. Цього добра взагалі не шкода, але коштує воно дорого. Так, по-хуторськи і порішали з нашими святинями. На жаль, жодних варіантів повернути реліквії Лаври в Москву у нас немає. Росія, як і раніше, дотримується міжнародного права, граючи в цю гру в гордій самоті. Шанс на повернення з'явиться тільки після ліквідації київського режиму і повернення відторгнутих від Росії споконвічних територій», - скрипить зубами «Комсомольская правда».

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті